Uite cum procedezi daca nu ai acte pe teren si vrei sa devii proprietar!
Exista multe situatii in care un imobil sau un teren iti ramane in folosinta, cum ar fi atunci cand l-ai primit de la parinti sau de la bunici. La un moment dat, va trebui sa devii proprietar de drept pentru acesta.
In cazul in care terenul sau casa in cauza se afla in localitate ta, va fi mult mai usor. Citeste in continuare pentru a afla cum trebuie sa procedezi in fiecare situatie.
Pe de alta parte, daca nu ai de gand sau nu ai posibilitatea de a incepe lucrarile de cadastru in viitorul apropiat, mai ai o solutie la indemana pentru inceput. Varianta prin ca poti intra in posesia actelor de proprietate pentru imobil este notarea posesiei. In urmatoarele randuri, site-ul www.firmecadastru.net iti explica ce inseamna notarea posesiei, ce presupune acest proces si cum trebuie sa procedezi pentru a deveni proprietarul legal al imobilului.
Uite cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul:
Prin notarea posesiei, oficiile de cadastru si publicitate imobiliara si in acelasi timp autoritatile statului vor lua la cunostinta cererea unui posesor de drept asupra unui imobil, pe care o vor nota in cartea funciara. Totusi, chiar daca realizezi aceasta operatiune, pregateste-te cu rabdare, deoarece va trebui sa astepti inca 3 ani pana cand vei dobandi dreptul de proprietate. In acest timp, autoritatile asteapta sa vada daca nu apar cereri suplimentare din partea altor mostenitori sau daca nu exista un litigiu in derulare.
In cazul in care nu apelezi la intabulare si folosesti aceasta metoda pentru a deveni proprietar, uita care sunt pasi pe care trebuie sa ii urmezi:
- Vei solicita un certificat de la primaria la care e arondata localitatea in cauza si prin care se deovdeste ca imobilul este detinut de proprietarul in cauza si ca acel teren sau acea constructie nu apartine domeniului public sau nu apare in evidenta ca fiind in domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale. Totusi, exista o chestiune la care trebuie sa ai grija si anume sa fie platite toate taxele si impozitele locale pentru imobilul dspre care este vorba.
- Vei obtine apoi un proces-verbal de vecinatate, care sa includa semnaturile tuturor proprietarilor imobilelor care te inconjoara; in multe cazuri aceasta operatiune poate fi foarte dificila.
- Vei declara pe proprie raspundere ca esti proprietar in acel moment pentru terenul/imobilul in cauza;
- Vei angaja o firma de cadastru si intabulare Botosani specializata care va realiza masuratorile necesare si va intocmi documentati cadastrala de prima inscriere; Desigur, va trebui sa oferi mai multe documente, cum ar fi copie dupa actele de identitate, certificatul fiscal, certificatul de casatorie, certificatul de nastere, in functie de situatie, iar tot acest dosar se depune la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara.
Dupa ce ai facut toti acesti pasi, mai trebuie doar sa te inarmezi cu rabdare si sa astepti. Daca in cei 3 ani nu apar mostenitori noi sau litigii, vei dobandi dreptul de proprietate mult dorit. Cu toate ca termenul e unul foarte lung, aceasta procedura aduce o multitudine de beneficii, deoarece la finalul procesului primesti un Extras de Carte Funciara prin care ti se recunoaste dreptul de proprietate.
Alte 3 aspecte cheie de retinut!
- In cazul in care tu ai construit imobilul in cauza sau ai cumparat terenul pentru care soliciti dreptul de proprietare si poti dovedi asta prin acte (autorizatie de constructie, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, certificatul de atestare a edificarii constructiei etc), nu mai trebuie sa astepti ani de zile si dreptul de proprietate se inscrie imediat in Cartea Funciara.
- Daca exista mai multe persoane care sunt posesori pe acelasi imobil, cum ar fi fratii, verisorii sau alte rude, fiecare dintre acestia trebuie sa isi declare cota parte si sa dovedeasca acest lucru prin documente justificative (copie CI, certificat de casatorie legalizat, certificat fiscal etc.)
- In cazul in care au fost facute acte, chiar si de mana, prin care se confirma posesia, este esential ca acestea sa fie adaugate la dosarul de notare a posesiei, deoarece vor impacta in mod semnificativ decizia luata. Spre exemplu, bunicul tau a cumparat terenul acum 50 ani cu un act de vanzare –cumparare scris de mana.