Sfaturi de siguranta pentru folosirea unei scari telescopice
Fie ca va vopsiti casa, va curatati colturile sau doar faceti o fotografie, aceste sfaturi va pot ajuta evitati accidentele nedorite atunci cand folositi o scara telescopica:
Inspectati-va si intretineti-va scara in mod regulat.
- Apa, uleiul si alte substante alunecoase pot distruge scara si crea situatii periculoase. Stergeti-le de pe trepte si bare inainte de a urca scara, si curatati scara dupa fiecare utilizare.
- Pastrati balamalele, tijele de intarire in spatele treptelor si suruburile stranse, dar nu le strangeti exagerat. De asemenea verificati cureaua sa nu fie uzata. Daca trebuie sa inlocuiti cureaua, urmati instructiunile de la producator.
- O scara telescopica de aluminiu nu ar trebui sa aiba cuie slabite, fisuri sau parti indoite. Verificati scarile din fibra de sticla de rupturi, fragmentari, sau parti ce lipsesc. La lemn, uitati-va dupa despicaturi, rupturi, fisuri, si trepte sau bare slabite. Orice astfel de probleme indica probleme iminente si necesita inlocuirea scarii.
Pregatiti-o corespunzator.
- Nu folositi gresit scara. De exemplu, nu o asezati orizontal ca schela, decat daca este o scara special multifunctionala care are aceasta proprietate. Folositi o scara doar daca este complet deschisa, in pozitie in forma de A, asigurandu-va ca distantierele sunt blocate. Fiti atenti la puncte de intersectie—orice loc in care partile se unesc. Cand inchideti, indoiti, sau retrageti scara telescopica, strangeti partile scarii in siguranta, tinandu-va bine mainile de sectiunile descendente. Si nu imbunatatiti echipamentul, de exemplu, prin unirea a doua scari mai mici pentru crearea unei scari mai lungi.
- Asezati scarile pe o suprafata stabila, ferma, folosind picioarele de stabilizare daca este nevoie. Nu puneti cherestrea, bolovani sau alte obiecte sub ea pentru a o face sa stea dreapta. Cand o inaltati, blocati fiecare sectiune strans inainte de a trece la urmatoarea. La orice scara, verificati liniile de greutate, si uitati-va la pericolele pentru oamenii din jur. Incercati sa evitati asezarea scarii langa o usa sau alta zona cu mult trafic.
- Asezati scara la perete sau pe alt obiect plat, fix, si nu pe un copac ingust sau alta suprafata care nu poate suporta ambele sine. Pozitionati baza scarii la 1 metru de perete pentru fiecare 4 metri de inaltime—asta inseamna 2 metri la baza pentru o scara de 8 metri, sau mai clar un unghi de 75 de grade. Unghiurile mici cresc sansele ca picioarele scarii sa alunece de sub dumneavoastra.
Folositi-o in siguranta.
- Nu folositi o scara telescopica in timpul ploii, fulgerelor sau vanturilor puternice. Urcati si coborati incet, cu fata la scara si tinand barele din laterale cu ambele maini. Daca deveniti ametit sau dezorientat, inchideti ochii si respirati adanc, pana cand senzatia dispare, apoi coborati incet.
- Tineti ambele picioarele pe scara si plasati catarama curelei intre sine astfel incat sa nu ajungeti la mai mult de 30 de cm de fiecare parte. Evitati miscarile bruste, abrupte. Coborati pentru a muta scara; nu incercati sa va plimbati cu ea intr-o noua pozitie in timp ce sunteti pe ea. Si nu lasati pe nimeni altcineva sa se urce pe scara telescopica in acelasi timp cu dumneavoastra.
- Nu va puneti greutatea pe suporturile de trepte din fata sau din spate ale unei scari, si nu va asezati pe orice parte a acesteia. Pastrati-va uneltele intr-o curea cu unelte. Cand lucrati cu unelte pe care nu le puteti cara, sau galeti de vopsea, coborati indeasjuns incat cineva sa vi le poata inmana usor, sau trageti-le sus cu o sfoara.
Protejati-o de forta naturii.
- Depozitati-va scara intr-o zona adapostita, departe de umezeala si caldura; scarile fabricate din fibra de sticla trebuie ferite de lumina directa a soarelui. In plus, daca va pastrati scara telescopica in interior veti impiedica accesul usor al hotilor la etajele superioare ale locuintei dumneavoastra.