Greseli pe care notarii ar trebui sa le evite
Desi poate parea ca munca unui notar este simpla, unele erori ar putea duce la intarzieri si grave consecinte juridice sau financiare. Acesta este motivul pentru care notarii ar trebui sa-si ia munca in serios. Mai jos este o prezentare generala a greselilor comune pe care acestia ar trebui sa le evite:
Nesolicitarea prezentei semnatarului, sau identificarea corecta a semnatarului
Piatra de temelie a oricarui act notarial este solicitarea infatisarii personale a semnatarului si identificarea corecta a semnatarului la momentul notarii. Daca nu sunt indeplinite aceste doua cerinte, actul notarial este nul. Ambele cerinte sunt adesea incalcate atunci cand un notar incearca sa faca o favoare unui sef, membru al familiei, prieten sau coleg de munca. Sa nu incalcati niciodata regulile pentru nimeni, sfatuieste site-ul www.notar-romania.net. Amintiti-va, atunci cand completati o adeverinta notariala, atestati in certificat ca semnatarul s-a prezentat personal in fata dumneavoastra si ca ati verificat identitatea semnatarului prin metode satisfacatoare.
Nedetectarea actelor de identitate contrafacute
Desi majoritatea notarilor nu sunt experti instruiti in identificarea semnaturilor sau a actelor de identitate falsificate, notarului i se cere sa exercite un grad ridicat de grija rezonabila si diligenta atunci cand verifica identitatea unui semnatar. Pentru a determina daca cartea de identitate este contrafacuta, examinati cartea de identitate si cautati cu atentie aceste semnale care trezesc suspiciuni:
- Margini dubioase in jurul fotografiei.
- Discrepante intre descriere si aspectul semnatarului.
- Discrepante intre semnatura de pe document si cea de pe actul de identitate.
- Nereguli in culoarea, suprafata, textura si calitatea ID-ului.
- Un ID vechi care pare nou-nout sau un ID nou care pare vechi.
- Stergeri sau urme de lichid de corectare.
- Cuvinte scrise gresit.
Oferirea de opinii sau sfaturi la o semnare
Notarii nu ar trebui sa ofere niciodata sfaturi sau opinii clientilor. Unicul scop al notarului este de a servi drept martor impartial la semnarea tranzactiilor importante. Nu este datoria notarului sa se ingrijoreze daca tranzactia in sine este corecta sau gresita, sau daca este in interesul semnatarului. Daca oferiti sfaturi, va puteti confrunta cu consecinte financiare, juridice si profesionale.
Cedare la presiuni
Nu cedati presiunii din partea membrilor familiei pentru a legaliza un document daca simtiti ca semnatarului ii lipseste constientizarea sau competenta. De exemplu, acest lucru se poate intampla atunci cand se notariaza documente importante, testamente sau imputerniciri pentru persoanele in varsta, care ar putea sa nu fie siguri de ceea ce se intampla in timpul autentificarii. De asemenea, evitati sa folositi membrii familiei ca martori credibili chiar daca acestia insista. Martorii credibili trebuie sa fie impartiali; nu trebuie sa fie numiti in document sau sa beneficieze de tranzactie.
Neefectuarea ceremoniei notariale verbale
Ceremonia notariala verbala este o parte esentiala a unei notarizari. Fara acesta, actul notarial poate fi nul. Multi notari sar peste ceremonie si doar semneaza si stampileaza certificatul. Acesta este un comportament de slaba calitate al notarului.