Ghid de obtinere a unui certificat energetic

Share Button

Un certificat energetic este un document care indica performanta energetica a unui imobil, si il incadreaza intr-o clasa de performanta; acest lucru este determinat prin compararea cu un imobil de referinta ce este stabilit prin metodologie. Incepand cu anul 2013, acest document a devenit obligatoriu in Romania atunci cand se doreste vanzarea sau inchirierea unui imobil – apartament, casa, cladire – desi acest lucru trebuia sa se intample inca din 2007, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Documentul poate fi obtinut de la un auditor energetic atestat de catre Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

In Romania, foarte multe locuinte (bunaoara blocurile vechi, construite inainte de 1989) se incadreaza in clasa energetica C sau clasa energetica D, iar scara de masura merge de la G (foarte slab) pana la A (cea mai buna), la fel cums e procedeaza si cu aparatele electrocasnice.

Cum se obtine?

Pentru a obtine un certificat energetic, proprietarul imobilului va trebui sa pregateasca cateva documente, apoi sa se adreseze unui auditor energetic, care poate fi gasit cu usrinta online pe diverse website-uri precum certificat-energetic.net; acesta va vizita imobilul unde va face diverse msuratori, iar apoi va intocmi documentul; in acesta vor fi mentionate si masuri menite sa imbunatateasca performanta energetica a cladirii. In majoritatea cazurilor, documentele se elibereaza in 24-28 de ore, insa in unele cazuri poate dura pana la o saptamana.

Cat costa?

Preturile medii pe piata sunt intre 2-4 lei/metro patrat, la care se adauga TVA. Astfel, pentru un apartament de 2 camere cu suprafata de cca 60 mp, pretul unei certificari ajunge la aproximativ 150 de lei, TVA inclus. Costul certificatului energetic va fi suportat de catre cel care doreste sa vandal, inchirieze sau sa intabuleze imobilul.

Ce anume trebuie facut mai exact

Pentru inceput, va trebui sa pregatiti actele necesare (listate mai jos), apoi sa va indreptati atentia spre a gasi un auditor. Acesta preia si verifica documentatia, apoi viziteaza imobilul pentru a prelua toate datele necesare analizei si calculelor. Dup ace toate datele necesare au fost obtinute, de obicei in 1-3 zile se elibereaza actul propriu-zis.

Ce acte trebuie sa pregatim?

  • Planul de situatie – acesta cuprinde incadrarea cladirii in functie de punctele cardinale si vecinatati
  • Planurile etajelor – subsol, parter, nivele curente
  • Sectiuni – atat longitudinale, cat si transversale
  • Detalii constructive: pereti, pod, pardoseala peste sol, terasa, subsol, etc
  • Fisa tehnica a ferestrelor termopaneTipul de incalzire folosit si detalii despre instalatia de incalzire

Majoritatea apartamentelor situate in blocuri construite inainte de Revolutie se incadreaza la clasele C sau D, insa cu anumite imbunatatiri, precum izolare cu polistiren de minim 10 cm, si o orientare favorabila (pe Sud), un apartament poate ajunge la clasa B sau chiar A.

Pentru alegerea unui auditorcare sa va intocmeasca certificatul energetic necesar, este recomandat a consulta lista disponibila pe site-ul Ministerului. Este de notat ca in unele cazuri, in localitati mici mai ales, este posibil sa nu existe un auditor, insa cei aflati in situatia in care au nevoie de acest document pot apela la auditori din localitati apropiate.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *