Filtru apa – Cum functioneaza si ce poate face pentru sanatatea ta

Share Button

Puteti supravietui fara hrana timp de cateva saptamani, deoarece corpul dumneavoastra va trece treptat la utilizarea grasimii si proteinelor pentru a produce energia. Dar daca va taiati alimentarea cu apa, veti fi mort in cateva zile! Apa este egal cu viata: e foarte simplu. Aproximativ doua treimi din corpul dumneavoastra (sau mai mult de 75 la suta in cazul in care sunteti un copil) este H2O. Chiar oasele dumneavoastra, care s-ar putea crede ca sunt complet solide, contin aproximativ 25 la suta apa. In medie, avem nevoie de 2,4 litri de apa in fiecare zi pentru a ne mentine sanatosi (totusi nu avem nevoie de a bea ceva cantitati de genul acesta, atat de mult, intrucat obtinem o multime de apa din interiorul alimentelor noastre). Cand apa este atat de importanta pentru viata noastra, nu este deloc de mirare ca ne place sa fie curata, pura si gustoasa. Asta e unul dintre motivele pentru care oamenii cheltuiesc atat de multi bani pe un filtru apa care poate elimina orice impuritati nocive. Cum functioneaza? Avem, intr-adevar, o reala nevoie de el? Sa aruncam o privire mai atenta!

Filtru apa

Cum lucreaza un filtru apa

Unele sisteme de filtrare a apei potabile folosesc paturile de stuf, nisip, carbune, si pietris.

Datorita in mare masura unei structuri moleculare neobisnuite, apa este uimitor de buna la dizolvarea unor lucruri. Uneori asta este ceva de mare ajutor: in cazul in care doriti sa scapati de murdaria din blugi, pur si simplu ii aruncati in masina de spalat cu un detergent si apa si sapun iar asta va trage literalmente mizeria departe, ca un magnet. Dar exista in mod clar un dezavantaj pentru asta. Toate apa noastra circula constant prin mediul inconjurator in ceea ce este cunoscut sub numele de ciclul apei in natura. Un minut in urma se grabea printr-o rau sau umbla in deriva intr-un nor, in urmatoarele este in suvoiul de apa de la robinetul dumneavoastra, stand intr-un pahar pe masa sau ajuta la spalarea toaletei. Cum sa stiti ca apa pe care sunteti pe cale sa o beti, cu capacitatea sa speciala de a atrage si se dizolva murdaria – n-a luat tot felul de lucruri neplacute pe drumul sau prin pamant si atmosfera? Pentru a fi sigur de acest lucru, puteti s-o treceti printr-un filtru apa.

Patru tipuri de filtre apa

Exista patru tipuri principale de filtrare, care folosesc un amestec de tehnici fizice si chimice.

Carbon activat

Cele mai frecvente filtre de uz casnic folosesc granule de carbon activat (uneori numit carbon activ sau AC), pe baza de carbune (o forma foarte poroasa de carbon, obtinut prin prin arderea de lemn, intr-o cantitate redusa de oxigen). Carbunele este ca o incrucisare intre grafit – „mina” dintr-un creion – si un burete. Acesta are o zona interna foarte mare ca suprafata, plina cu gauri si crapaturi, care atrag impuritatile ca o capcana fizica printr-un proces numit de absorbtie (in cazul in care devin lichide sau gaze prinse de solide sau lichide).

Osmoza inversa

Osmoza inversa inseamna fortarea apei contaminate sa treaca printr-o membrana (in mod eficient, un filtru foarte fin), la presiune, astfel incat apa trece prin membrana, dar contaminantii raman in urma.

Schimbul de ioni

Filtrele cu schimb de ioni sunt deosebit de bune la „dedurizarea” apei (eliminarea depunerilor de calcar). Acestea sunt concepute pentru a imparti atomii unei substante contaminante in ioni (atomi incarcati electric cu prea multi sau prea putini electroni). Apoi prind in „capcana” acesti ioni si elibereaza, in schimb, niste ioni diferiti, mai putin suparatori, proprii – cu alte cuvinte, fac schimb de ioni „rai” cu cei „buni”.

Cum functioneaza?

Un filtru apa cu schimb de ioni e realizat din o multime de „margele” de zeolit care contin ioni de sodiu. Apa dura contine compusi de magneziu si de calciu si, cand se toarna intr-un filtru de schimb ionic, acesti compusi se impart pentru a forma ioni de calciu si magneziu. Filtrul de „margele” gaseste ionii de magneziu si calciu mai atractivi decat cei de sodiu, astfel incat acestea prind in capcana ionii de calciu si de magneziu la intrare si vor elibera proprii ioni de sodiu, pentru a ii inlocui pe primii. Fara ionii de magneziu si calciu, apa are un gust mai moale si (pentru mai multe persoane) mai placut.

Filtre apa carbon

Distilare

Una dintre cele mai simple moduri de a purifica apa este de a o fierbe, dar, desi caldura ucide foarte multe bacterii diferite, nu elimina substantele chimice, depunerile de calcar si alti contaminanti. Distilarea merge un pas mai departe decat de fierberea obisnuita, pe care o cunoastem deja: ea fierbe apa pentru a o transforma in abur, apoi se captureaza aburul si se condenseaza (la rece) inapoi sub forma de apa, intr-un recipient separat. Deoarece apa fierbe la o temperatura mai scazuta decat unii dintre contaminantii pe care ii contine (cum ar fi metalele grele, toxice), acestea raman in urma fata de aburul care se separa deoparte si fierbe.

Acum ca stiti pe ce principii poate functiona un filtru apa, sunt convins ca veti stii care se potriveste cel mai bine nevoilor Dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *