Cum alegi un evaluator imobiliar potrivit pentru nevoile tale?

Share Button

Atunci cand urmeaza sa achizitionezi un imobil prin credit ipotecar, banca iti va oferi o lista cu evaluatori imobiliari din care sa alegi. In cazul in care tu esti insa solicitantul raportului, responsabilitatea alegeri unui evaluator imobilier specialist iti revine in totalitate. Prima recomandare pe care ti-o putem oferi este sa nu alegi niciodata in functie de pret sau de cat de repede va fi realizat raportul de evaluare.
Atunci cand alegi un pret mic trebuie sa stii ca acesta poate sa denote lipsa de experienta in domeniu sau calitate scazuta a serviciilor.

De asemenea, in cazul in care ti se promite un timp scurt de executie, este posibil ca evaluatorul sa fie superficial sau sa aiba foarte putini clienti datorita serviciilor slabe. Nu in ultimul rand, ar trebui sa nu lucrezi aproape niciodata cu evaluatorul pe care ti-l propune vanzatorul proprietatii.

Evaluatorul imobiliar trebuie sa fie ales in functie de specializarea, experienta, acreditarea si impartialitatea acestuia. Pe langa profesionalism si experienta este esential sa optezi pentru cineva bine pregatit, integru si corect. In plus, trebuie sa te asiguri intotdeauna ca lucrezi cu un evaluator imobiliar autorizat ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania). Vei observa imediat acest lucru, deoarece poti solicita persoanei in cauza sa iti arate legitimatia de serviciu.

Totodata, solicita recomandari de la cei cu experienta in domeniu sau care au mai trecut prin acest proces, alege specialistii recomandati de mai multe persoane si verifica daca in contract se regasesc toti termenii de referinta ai evaluarii.

Care sunt pasii de pregatire inainte de evaluarea imobiliara a imobilului pe care il vei vinde?

Inainte ca evaluatorul imobiliar sa realizeze inspectia, ar trebui sa iei in considerare cateva aspecte. Procesul va deveni astfel mai usor pentru ambele parti si se va desfasura mai rapid. Iata la ce trebuie sa acorzi atentie sporita:

  • Efectueaza reparatiile de baza daca este necesar;
  • Indeparteaza orice urma de mucegai sau igrasie si fa o curatenie generala serioasa;
  • Schimba geamurile cu unele termopan daca nu ai deja;
  • Inlocuieste orice placi de gresie sau faianta care sunt crapate sau ciobite cu unele noi sau parchetul deteriorat;
  • Daca exista instalatii ce nu functioneaza, de apa, curent sau caldura asigura-te ca le repari;
  • Indeparteaza urmele personale din locuinta, cum ar fi pozele de familie sau alte obiecte ciudate personale;
  • Asigura-te ca fiecare incapere este igienizata perfect;
  • Verifica iluminatul in fiecare incapere, asa incat acesta sa fie cat mai puternic.

Un evaluator profesionist nu va lua in calcul culoarea peretilor sau tipul de flori pe care le ai in camera de zi. Astfel, nu trebuie sa impresionezi prin lucruri marunte total inutile, ci prin lucrurile care conteaza cu adevarat si care pot afecta buna functionare a locuintei pe care doresti sa o vinzi.

Trebuie sa stii ca durata realizarii raportului de evaluare imobiliara Galati variaza in functie de mai multi factori: tipul de proprietate, scopul evaluarii, viteza cu care ii oferi evaluatorului documentele solicitate si alte situatii speciale care pot sa apara. Spre exemplu, atunci cand vrei sa iei un credit ipotecar si sa garantezi cu locuinta, evaluatorul va primi documentati si va inspecta imobilul, dupa care va dura cel putin trei zile pentru efectuarea raportului de evaluare.

In situatia in care ai solicitat serviciile unui evaluator imobiliar si inca nu ai scos proprietatea spre vanzare sau nu ai finalizat o achizitie, s-ar putea sa te trezesti in situatia in care nu esti de acord cu valoarea evaluarii. In acest caz, ai dreptul de a solicita o verificare a evaluarii din partea unor evaluatori autorizati cu specializarea Verificarea evaluarii.
Evaluarea proprietatii imobiliare inainte de vanzare sau de cumparare te va ajuta sa negociezi un pret corect si va grabi procesul tranzactional, oferindu-ti, in acelasi timp, siguranta ca ai incheiat o afacere avantajoasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *