Consideratii inainte de a deveni apicultor

Share Button

Apicultura este o experienta minunata si plina de satisfactii. Cred ca s-ar putea spune ca unii oameni au fost destinati sa devina apicultori. De-a lungul anilor, am avut atat de multi oameni care m-au intrebat cum sa inceapa. Astazi am decis sa fac o lista de idei si ganduri de luat in considerare pentru cei dintre voi care vor sa aleaga acest hobby.

  • Cerceteaza daca esti capabil sa pastrezi albinele in zona ta. Intreaba autoritatile locale si vezi daca este permisa apicultura. Unele orase necesita permise. Unele necesita inregistrari de stup, iar alte locuri au zero restrictii.
  • Citeste tot ce poti. Afla despre apicultura verificand cartile introductive de la biblioteca locala sau de la libraria locala.
    Alatura-te clubului local si / sau ia un curs. Vezi daca exista o organizatie locala de apicultori in apropiere. Daca da, de multe ori multe dintre ele ofera cursuri introductive si te conecteaza cu un mentor, informeaza site-ul www.magazin-apicol.ro.
  • Intreaba-te de ce ti-ai dori sa detii albine. Exista multe motive pentru care oamenii tin albine. Unii oameni ingrijesc albine pentru miere, altii cresc albine pentru a ajuta la polenizarea locala, iar altii tin albine pentru a ajuta la criza mondiala a albinelor.
  • Ti-e teama sa nu te intepe? Veti fi intepat, indiferent de cate straturi de haine de protectie porti. Da, chiar si intr-un costum anti albine complet cu manusi. Conteaza asta pentru tine? Esti in regula sa fii intepat?
  • Esti alergic la muscaturile sau intepaturile de insecte? Daca acesta este cazul, inainte de a te arunca pe acest hobby, s-ar putea sa te gandesti sa te testeze un alergolog pentru a-ti determina reactia la intepaturile albinelor. Daca reactia ta este usoara, exista o multime de apicultori care isi ingrijesc albinele cu un Epi-pen in buzunar si telefon mobil, pentru orice eventualitate. Daca esti grav alergic, s-ar putea sa vrei sa-ti regandesti planurile.
  • Iti permiti? Apicultura poate fi un hobby costisitor care costa adesea in jur de 1200 de lei pentru stup si in jur de 400 de lei pentru albine in primul an, preturi medii in orice magazin apicol (in functie de achizitionarea unui nucleu sau a unui pachet). Majoritatea oamenilor recomanda sa incepeti cu doi stupi.
  • Fii un vecin amabil. Ia in considerare intrebarea: ce cred vecinii tai? Ii deranjeaza sa bagi stupi in curtea ta? Fii gata sa le explici si sa ii inveti de ce ai vrea sa cresti albine.
  • Ai o locatie buna? Ai un loc bun in curtea ta pentru albinele tale? Daca nu, exista o alta locatie in care sa le poti pastra? Albinele vor zbura pana la 5 km pe masura ce se hranesc cu nectar si polen, dar stupii ar trebui sa fie asezati intr-un loc plan, sa primeasca soare in timpul zilei si sa fie protejati de vanturile puternice. Stupii ar trebui de asemenea sa fie usor de accesat pe tot parcursul anului.
  • Poti avea acces la stupi pe tot parcursul anului? Locuiesti intr-o singura locatie pe tot parcursul anului sau esti pasare migratoare? Daca esti plecat pentru perioade lungi de timp, este o idee buna sa ai un apicultor de rezerva care sa te ajute sa verifici stupii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *