Certificatul energetic – Pentru un viitor mai curat

Share Button

Initial, certificatele de performanta energetica au fost create in Marea Britanie ca si componenta a Pachetului Informativ al Casei (PIC) distribuite cu proprietatile ce aveau cel putin 4 dormitoare. Regulile adoptate mai tarziu obligau proprietatile de inchiriat din intreaga Uniune Europeana sa detina un certificat valid pentru noii chiriasi, regula ce a inceput sa fie aplicata si in Romania incepand cu 20 iulie 2013.

Procedurile

Inspectia ce califica o proprietate pentru un certificat energetic se concentreaza pe puncte cum ar fi rezervorul de apa calda, izolatia podului, geamuri, boilere si calorifere. Alte lucruri ce contribuie la eficienta energetica a casei pot fi inspectate. Inspectorul calculeaza nivelul de eficienta folosind un software acreditat.

Dupa efectuarea calculelor, locuintei i se acorda o nota formata dintr-un singur caracter ca valoare egala cu potentialul de imbunatatire. In plus, este prezentata o estimare a costurilor energetice si costurilor potentiale dupa imbunatatire. Costul estimarii pentru o locuinta cu 2 camere este de aproximativ 200 de RON, iar pentru una cu 4 camere de 350 RON, insa specialistii de pe www.certificatenergetic247.net ne informeaza ca preturile variaza foarte mult in functie de oras.

Detalii referitoare la proprietate

Fiecare certificat energetic contine anumite detalii pentru fiecare proprietate, ce includ adresa proprietatii, tipul acesteia, numarul total de etaje, data inspectarii, data emiterii certificatului precum si seria acestuia.

Sfat

Pentru a obtine cel mai bun pret, contactati un auditor energetic atestat din zona dvs. Daca alegeti sa obtineti certificatul printr-un agent imobiliar, pretul poate fi mai mare. Taxele sunt de asemenea proportionale cu suprafata totala – adica interiorul total al casei, peretii interiori, precum si scarile. Totusi balcoanele, portile si garajele sunt in general excluse daca nu depasesc 1.5m inaltime. Daca zona este mai inalta de 1.5m, poate afecta pretul total.

Scara de notare de la A la G

Eficienta este reprezentata pe CPE pe o scara de la A la G. Casele ce au o eficienta ridicata sunt considerate de rang A, iar cele cu eficienta energetica mai scazuta merg pana la G. Casele notate cu A au de obicei cele mai mici facturi la energie si intretinere. Impactul asupra mediului este masurat utilizand aceeasi scara de notare ca si pentru un certificat de performanta energetica.

Casele cu punctaj bun ar trebui sa aibe emisii scazute de dioxid de carbon. In medie, cele mai multe case din Romania se incadreaza la nivele D sau E, atat pentru eficienta energetica, cat si pt impactul asupra mediului.

Certificatele energetice sunt obligatorii doar pentru acele imobile (cae, apartamente, hale, etc) ce urmeaza a fi vandute, inchiriate, sau la prima intabulare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *