Ce este certificatul energetic?
Un certificat energetic furnizeaza informatii privind consumul de energie al cladirii. Este destinat persoanelor care intentioneaza sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta. Puteti utiliza acest act pentru a crea o comparatie intre diferite cladiri. Documentul este realizat de un expert independent, la cererea proprietarului, si are o perioada de valabilitate de zece ani.
Certificatul a fost introdus in Romania in Iulie 2013, iar scopul sau este de a promova utilizarea eficienta a energiei, si de a asigura un mediu interior optim in cladiri. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice supravegheaza acest domeniu prin regulile elaborate, supravegheaza respectarea lor, si autorizeaza expertii in domeniul energetic (auditorii energetici). De asemenea, gestioneaza baza de date in care sunt stocate toate certificatele eliberate.
Ce contine?
Un certificat energetic contine informatii despre:
- zona incalzita a cladirii
- consumul de energie necesar pentru incalzirea, racirea, apa calda menajera si electricitatea locuintei.
- recomandari sugerate, in cazul in care expertul in domeniul energetic a dat solutii pentru a reduce consumul de energie
Certificatele contin si alte informatii, cum ar fi cele legate de sistemele de incalzire si ventilatie ale cladirii.
Cine il elibereaza si cand trebuie facut acest lucru?
Proprietarul are posibilitatea de a angaja un expert in domeniul energiei pentru a realiza acest document. Acesta este necesar:
- inainte de vanzare
- la inchiriere inchirierea
- in cazul cladirilor mari, vizitate frecvent de public.
Certificatele de performanta energetica trebuie, de asemenea, sa fie efectuate pentru cladirile noi, in termen de cel mult doi ani de la punerea in functiune a cladirii.
Masuri de performanta energetica
Consumul de energie este descris in declaratia referitoare la masurile de performanta energetica. Masurile de performanta energetica indica cantitatea de energie necesara pentru incalzire, aer conditionat, apa calda menajera si energia electrica a cladirii. Toata energia consumata pe parcursul unui an intreg este cumulata si impartita la suprafata cladirii. Rezultatul este numarul de kilowati-ora (kWh) utilizat pe metru patrat (m2). Performanta energetica este exprimata prin formula kWh / m2 /an.
Pentru a facilita compararea intre diferite cladiri, s-a introdus un sistem de clasificare a performantei energetice. Clasificarea este realizata pe o scara de la A la G, cu A reprezentand cea mai buna clasa.