Care sunt domeniile influentate de schimbul valutar

Share Button

Cursul valutar reprezinta raportul de pret pe baza caruia o valuta poate fi schimbata cu alta. Practic, prin cursul valutar se stabileste raportul dintre monede a doua tari diferite. Acest raport poate fluctua in timp, in functie de mai multi factori. Atunci cand puterea de cumparare a unei monede creste in raport cu alte valute pe o perioada de timp si cursul valutar va creste.

Pe de alta parte, daca puterea de cumparare a monedei in cauza scade, si valoarea raportului va scadea. Indiferent de activitatea pe care o desfasori sau pe care o luam in considerare, in urma oricarei tranzactii financiare realizate in valuta va exista o diferenta rezultata de pe urma schimbului valutar. De fiecare data cand au loc tranzactii in monede straine, vor exista fluctuatii datorate tarifelor indexate la cursul monedei straine in cauza.

In urmatoarele randuri vom expune domeniile care sunt influentate in mod frecvent de schimbul valutar. In aceste sectoare se pot obtine castiguri sau pierderi importante pe baza diferentelor de curs de schimb valutar.

Domeniul comertului si investitiilor

Domeniul comertului si al investitiilor sta practic la baza economiei si fiecare societate depinde de acesta pentru o buna dezvoltare. Indiferent de vorbim de importul sau exportul marfurilor sau investitii pe termen lung, acestea se vor face intr-o moneda straina, dupa care vor fi monetizate in moneda tarii in cauza. In acest sens, plata este realizata intr-o moneda, in timp ce incasarea se face in alta valuta.

In aceasta situatie, entitatea este obligata sa schimbe moneda atunci cand face plata sau atunci cand realizaeaza incasarea, generand la fiecare astfel de tranzactie o diferenta de curs care se poate dovedi favorabila sau nefavorabila.

In plus, orice societate care achizitioneaza un activ intr-o tara straina, diferita de cea in care are resedinta, va trebui sa plateasca in moneda locala a tarii in cauza. In acest caz vor aparea din nou diferenta la nivelul cursului de schimb.

Realizarea tranzactiilor valutare

Un alt domeniu in care schimburile valutare au o importanta majora este cel al tranzactiilor pe bursele de valori. Cursul de schimb valutar prezinta fluctuatii chiar si de la o ora la alta, pe baza cererii si ofertei pentru cele doua monede. Cei care tranzactioneaza pe piata bursiera, numiti in mediul online traderi, urmaresc sa speculeze diferente de schimb valutar pentru a obtine castiguri. Acestea achizitioneaza o moneda intr-un moment anume, pe care o vand din nou la un curs mult mai bun si obtin profit. O mare parte dintre tranzactiile realizate pe piata valutara sunt datorate acestor actiuni.

Tranzactii care au la baza instrumente derivate de acoperire a riscurilor

Exista anumite entitati sau societati care detin un numar mare de active in alte tari decat cele de resedinta. Vorbim aici despre multinationale sau intreprinderile din domeniul industriei, acestea fiind afectate in mod direct de modificarea valorii monedei acelei tari. Atunci cand exista instabilitate financiara, valoarea activelor acestor tari se va schimba. Aceste variatii vor conduce in mod inevitabil la obtinerea unui profit sau inregistrarea unor pierderi la nivelul rezervelor de moneda interna, atunci cand va fi efectuat schimbul valutar spre vanzare de exemplu.

Entitatile au posibilitatea de a combate riscurile de pierdere sau castig utilizand diferite tehnici de hedging. Atunci cand piata valutara este volatila, se vor realiza tranzactii valutare compensatorii, de aceeasi valoare precum pierderile sau castigurile inregistrate, datorate modificarilor de valoare ale activului strain in cauza, in urma fluctuatiei schimbului valutar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *